Přečtěte si

arr3ŠKODLIVÉ TUKY Škodlivé tuky: ve Světě se proti nim bojuje, Česko mlčí Vydáno: 13.11.2013 "Transmastné... arr3STUDIE 7 ZEMÍKrétská strava je bohatá na zeleninu, ovoce a luštěniny, doplněné menším množstvím červeného masa a... arr3KOSMETIKA PRO NOVOROZENCEKaždá maminka chce pro své miminko jen to nejlepší a stejně je tomu tak i při výběru kosmetiky. Jak... arr3A na čem smažíte vy? BOŘÍME MÝTY... Většina Čechů vám i přes veškeré závěry celosvětových výzkumů řekne, že extra... arr3OLIVOVÝ OLEJ A POCIT SYTOSTI Myslíte si, že je možné, abyste konzumovali vyšší množství tuku, ale nepřibírali na váze?... arr3VÝROBA OLIVOVÉHO OLEJEVýroba extra panenského oleje GLAFKOS, Kréta   Extra panenský olivový olej GLAFKOS, z prvního... arr3DALŠÍ NOVINKYPřečtěte si také další články ze sekce NOVINKY. OLIVOVÝ OBCHOD NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH   ... arr3PŘÍRODNÍ OLIVOVÁ MÝDLAUž staří Řekové používali olivový olej k výrobě přírodních mýdel. I dnes tam najdeme kvalitní...

Olivový olej

Olivová mýdla

Extra panenský olivový olej

Mýdlo pro novorozence

Kosmetika pro miminko

100% Přírodní olivové mýdlo

Olivový olej a rakovina

Léčivé účinky olivového oleje

Olivový olej a skladování

Prací prášek pro děti

Recepty řecká kuchyně

Olivový olej a metabolismus

Olivový olej a zdraví

Extra panenský olivový olej za skvělé ceny!

Přírodní olivová mýdla

Olivový olej

Sušené olivy z ostrova Thassos

Řecká kuchařka

Prací prášek pro miminka

Olivový olej a pokožka

Prací prášek pro miminka

Ideální dárky pro ženy

Gurmánské dárky pro muže

Dárkový balíček RAW de luxe

Vánoční dárkové balíčky

Dárky pro obchodní partnery 2016

Dárky pro klienty a zaměstnance



» Druhy olivových olejů
DRUHY OLIVOVÉHO OLEJE

Jak se člení olivové oleje?

V jeho kvalitě jsou propastné rozdíly a pokud kladete důraz jak na zdraví, tak na chuť, měli byste při jeho nákupu pečlivě vybírat.

PANENSKÉ OLIVOVÉ OLEJE

Panenské olivové oleje vznikají technologií, která je vůči výslednému produktu velmi šetrná. Žádné zahřívání oliv, žádné chemické procesy, pouze jednoduché lisování za studena. Výsledkem je nejkvalitnější olivový olej. Jedná se tedy o čistou přírodní šťávu, kterou lze s trochou fantazie přirovnat k fresh džusu. Extra panenské jsou pak mezi nimi jakousi extratřídou, protože jsou vyrobeny z oliv výjimečně dobré jakosti, často z ručně sbíraných oliv.

Podle stupně jakosti se dělí ještě na:

  • extra panenský (extra virgin)
  • panenský (virgin),
  • obyčejný panenský (ordinary virgin)

 

Extra panenský olivový olej- je nejkvalitnějším produktem, vyrábí se z prvního lisování ch nejlepších oliv výhradně mechanickými postupy studenou extrakcí. Mezi panenskými oleji se jedná o jakousi jakostní extratřídu. Neprochází žádnou chemickou úpravou.

Obsah volných mastných kyselin nesmí překročit 1 %.

 

Panenský olivový olej je méně kvalitní variantou první kategorie. Získává se z oliv také pouze mechanickým vytláčením a lisováním, bez použití jiných technologií nebo chemických přísad. Tento olivový olej, především kvůli nižší ceně, nachází stále větší oblibu v teplé kuchyni.

Obsah volných mastných kyselin se pohybuje od 1 do 2 %.

 

RAFINOVANÉ OLIVOVÉ OLEJE


Kromě těch panenských existují na trhu ještě olivové oleje horší kvality. Když se totiž olivy lisují za nízké teploty, zbyde ve vylisované hmotě ještě relativně hodně oleje, proto se tyto zbytky zahřejí a vylisují ještě jednou. Vznikne tak olej horší jakosti, který se musí vždy rafinovat, protože jinak by byl nepoživatelný.


Rafinovaný olivový olejna etiketách se označuje jen jako olivový, nikoliv však panenský olivový). Získává se lisováním již několikrát vylisovaných oliv a zbytků při vysokých tlacích za působení tepla, poté olej ještě prochází chemickou úpravou rafinací.

Proto svými kvalitami nijak výrazně nepřevyšuje jiné jedlé oleje.

Často se jedná o směs panenského olivového oleje (25 %) a rafinovaného oleje.

Olivový olej z pokrutin


Matolinový olivový olej (olej z pokrutin) – vyrábí se z posledního lisování olivových zbytků, slupek a pecek. Je to zbytkový olej té nejhorší kvality, který je bez chemické úpravy nemožné konzumovat. V České republice si tento olej můžete běžně zakoupit za velice příznivé ceny téměř ve všech supermarketech a od kvalitního olivového oleje ho poznáte tak, že na etiketě stojí slovo POMACE, SANSA nebo Z POKRUTIN. V Řecku se tento olej označuje termínem "industry oil" a používá se v průmyslu nebo při výrobě kosmetiky.

Konzumací tohoto druhu oleje neposloužíme ani svým chuťovým buňkám, ani svému zdraví!