Novinky
08.11.2017
SKLADUJETE OLIVOVÝ OLEJ SPRÁVNĚ?
Skladujete olivový olej správně? Způsobů, jak použít olivový olej je spousta: k vaření, pečení, nebo jako dochucovadlo k dokončení jídla. Pokud jej s... číst celé
27.07.2014
ŠKODLIVÉ TUKY
Škodlivé tuky: ve Světě se proti nim bojuje, Česko mlčí Vydáno: 13.11.2013 "Transmastné kyseliny, které vznikají při průmyslovém zpracování rost... číst celé
25.09.2013
STUDIE 7 ZEMÍ
Krétská strava je bohatá na zeleninu, ovoce a luštěniny, doplněné menším množstvím červeného masa a mléčných výrobků. Jediným používaným tukem při úpr... číst celé
Zobrazit všechny novinky

 

Zákaznická podpora:

+420 775 862 952

 

 

info@olivovyobchod.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spolupracujeme s dovozcem japonských nožů nejvyšší kvality

www.macnoze.cz


 

 

 

  1. Úvod
  2. O olivovém oleji
  3. Druhy olivových olejů
DRUHY OLIVOVÉHO OLEJE

Jak se člení olivové oleje?

V jeho kvalitě jsou propastné rozdíly a pokud kladete důraz jak na zdraví, tak na chuť, měli byste při jeho nákupu pečlivě vybírat.

PANENSKÉ OLIVOVÉ OLEJE

Panenské olivové oleje vznikají technologií, která je vůči výslednému produktu velmi šetrná. Žádné zahřívání oliv, žádné chemické procesy, pouze jednoduché lisování za studena. Výsledkem je nejkvalitnější olivový olej. Jedná se tedy o čistou přírodní šťávu, kterou lze s trochou fantazie přirovnat k fresh džusu. Extra panenské jsou pak mezi nimi jakousi extratřídou, protože jsou vyrobeny z oliv výjimečně dobré jakosti, často z ručně sbíraných oliv.

Podle stupně jakosti se dělí ještě na:

  • extra panenský (extra virgin)
  • panenský (virgin),
  • obyčejný panenský (ordinary virgin)

 

Extra panenský olivový olej- je nejkvalitnějším produktem, vyrábí se z prvního lisování ch nejlepších oliv výhradně mechanickými postupy studenou extrakcí. Mezi panenskými oleji se jedná o jakousi jakostní extratřídu. Neprochází žádnou chemickou úpravou.

Obsah volných mastných kyselin nesmí překročit 1 %.

 

Panenský olivový olejje méně kvalitní variantou první kategorie. Získává se z oliv také pouze mechanickým vytláčením a lisováním, bez použití jiných technologií nebo chemických přísad. Tento olivový olej, především kvůli nižší ceně, nachází stále větší oblibu v teplé kuchyni.

Obsah volných mastných kyselin se pohybuje od 1 do 2 %.

 

RAFINOVANÉ OLIVOVÉ OLEJE


Kromě těch panenských existují na trhu ještě olivové oleje horší kvality. Když se totiž olivy lisují za nízké teploty, zbyde ve vylisované hmotě ještě relativně hodně oleje, proto se tyto zbytky zahřejí a vylisují ještě jednou. Vznikne tak olej horší jakosti, který se musí vždy rafinovat, protože jinak by byl nepoživatelný.


Rafinovaný olivový olejna etiketách se označuje jen jako olivový, nikoliv však panenský olivový). Získává se lisováním již několikrát vylisovaných oliv a zbytků při vysokých tlacích za působení tepla, poté olej ještě prochází chemickou úpravou rafinací.

Proto svými kvalitami nijak výrazně nepřevyšuje jiné jedlé oleje.

Často se jedná o směs panenského olivového oleje (25 %) a rafinovaného oleje.


Matolinový olivový olej (olej z pokrutin) – vyrábí se z posledního lisování olivových zbytků, slupek a pecek. Je to zbytkový olej té nejhorší kvality, který je bez chemické úpravy nemožné konzumovat. V České republice si tento olej můžete běžně zakoupit za velice příznivé ceny téměř ve všech supermarketech a od kvalitního olivového oleje ho poznáte tak, že na etiketě stojí slovo POMACE, SANSA nebo Z POKRUTIN. V Řecku se tento olej označuje termínem "industry oil" a používá se v průmyslu nebo při výrobě kosmetiky.

Konzumací tohoto druhu oleje neposloužíme ani svým chuťovým buňkám, ani svému zdraví!


Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz