- Úvod
- O olivovém oleji
- Olivový olej
Pozitivní účinky olivového oleje uznával jižStarý zákon, který radil mimo jiné jím očišťovat malomocné. Také Hippokrates jej doporučoval na ošetření vředů a Plinius ve svých dílech dokonce vypráví o starci, který se dožil sta let, protože užíval přírodní šťávu z oliv.
Vzhledem k nařízení a legilativě ČR i EU není možné na prodejním webu zveřejňovat informace o obecně známých pozitivních účincích na lidský organizmus. Informativní část webu jsme tedy přesunuli na: https://www.recky-olivovy-olej.cz/
Více informací o olivových olejích, historii olivového oleje a také o extra panenském olivovém oleji Glafkos, najdete zde.
Olivový olej patří mezi jedlé oleje rostlinného původu a získavá se z oliv (Olea europaea) mechanickými postupy, především lisováním. Oliva je strom z čeledi olivovníkovitých (Oleaceae).
Je používán v gastronomii při výrobě pokrmů, stejně jako v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
Zejména díky obsahu mono-nenasycených mastných kyselin a vitamínů je konzumace olivového oleje celosvětově považována za velmi prospěšnou.
Olivový olej je typickou a nedílnou součástí středomořské kuchyně.
"Středozemní strava je charakteristická relativně vysokou spotřebou olivového oleje, která činí
25-40 % z celkové energie. Historicky byl olivový olej vždy na prvním místě vedle jiných tuků živočišného původu. Odhady ze studie Sedmi zemí naznačují, že individuální spotřeba olivového oleje na Krétě činila 70 % ze všech přijatých tuků. V roce 2015 měřená průměrná spotřeba olivového oleje v jihoevropských zemích překročila vě většině zemí 4 g na den.
Pro olivový olej je charakteristické: vysoký obsah olejové kyseliny (18:1,n-9), nízký obsah nasycených mastných kyselin (NMK) a střední obsah polynenasycených mastných kyselin (PMK). Vedle mastných kyselin je v olivovém oleji zastoupené také vitamin E, skvalen a polyfenoly.
Extra panenský olivový olej GLAFKOS
Prvotřídní olivový olej vyrobený výhradně studenou extrakcí z prvního lisu z ručně sbíraných oliv ekoligickou technologií, šetrnou k životnímu prostředí.Jedná se o zcela přírodní šťávu bez jakýchkoliv úprav.
Olivový olej Glafkos byl díky své vysoké kvalitě a lahodné chuti oceněný Zlatou medailí na mezinárodní výstavě olivových olejů v New Yorku v roce 2002.
V roce 2008 vyhrál 1. místo ve Varšavě na IFE POLAND a získal bronzové ocenění na Festivalu oliv a olivového oleje v Athénách.
Olej pochází z oblasti jižní Kréty poblíž vesničky Mires. Neobsahuje žádný cholesterol a díky svým nutričním hodnotám je vhodným doplňkem pestré a vyvážené stravy.
Vzhledem k nařízení a legilativě ČR i EU není možné na prodejním webu zveřejňovat informace o obecně známých pozitivních účincích jednotlivých potravin na lidský organizmus. Informativní část webu jsme tedy přesunuli na: https://www.recky-olivovy-olej.cz/
Více informací o olivových olejích a také extra panenském olivovém oleji Glafkos najdete zde.
VÝROBA OLIVOVÉHO OLEJE GLAFKOS, Kréta