- Úvod
- O olivovém oleji
- Řecká kuchyně – recepty online
- Hlavní jídla
- 3 velké lilky
- 1kg brambor
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 1kg mletého masa
- 1/2 šálku bílého vína
- 1/2 šálku olivového oleje
- 3 rajčata
- jemně nakrájená petrželka
- sůl a pepř
- olivový olej
- bešamel
- mléko
- máslo
- hladká mouka
- muškátový oříšek
Lilky omyjte, zabalte každý zvlášť do alobalu a dejte péct do vyhřáté trouby do změknutí.Omyjte a oloupejte brambory nakrájejte na drobná kolečka a osmažte na olivovém oleji.V hrnci osmažte cibulku a mleté maso.Uhaste bílým vínem a přidejte oloupaná mletá rajčata,petrželku pepř a sůl a nechte asi 15 minut vařit na mírném plameni.Do zapékací mísy naskládejte osolené brambory, na ně dejte mleté maso a přikryjte vše nakrájenými osolenými lilky.Nakonec dejte vrstvu bešamelové omáčky, kterou vytvoříte tak, že v kastrůlku rozpustíte máslo přidáte mouku, mléko po troškách a za stálého míchání vaříte do zhoustnutí, dochutíte pepřem a muškátovým oříškem.Pečte v troubě asi 35 minut.
Na 4-5 porcí si připravíme -
- 1 kg kvalitního hovězího masa,
- 1 šálek extra panenského olivového oleje,
- ½ šálku červeného vína,
- 4 zralá rajčata nebo půl lžíce rajčatového pyré,
- 3 středně velké nadrobno nakrájené cibule,
- 2-3 stroužky česneku překrojené na polovinu,
- trochu skořice,
- 2 hřebíčky,
- trochu cukru,
- sůl,
- pepř,
- 500 g makarónů,
- nastrouhaný sýr na posypání.
Maso omyjte a prošpikujte na několika různých místech česnekem, solí a pepřem.
V kastrůlku rozpalte olej, orestujte na něm cibulku a maso opečte ze všech stran. Uhaste
červeným vínem, přidejte oloupaná a umletá rajčata nebo rajčatové pyré rozmělněné
v trošce vody, zbytek surovin ( kromě makarónů a sýru ) a nechte pomalu vařit na slabém
ohni zhruba 2 hodiny.
Makaróny uvařte podle návodu na sáčku. Slijte vodu, nechte okapat a přidejte trochu olivového oleje.
Makaróny podávejte zalité omáčkou a posypané sýrem. Maso servírujte odděleně na talíři se zbytkem omáčky.