Přečtěte si

arr3ŠKODLIVÉ TUKY Škodlivé tuky: ve Světě se proti nim bojuje, Česko mlčí Vydáno: 13.11.2013 "Transmastné... arr3STUDIE 7 ZEMÍKrétská strava je bohatá na zeleninu, ovoce a luštěniny, doplněné menším množstvím červeného masa a... arr3KOSMETIKA PRO NOVOROZENCEKaždá maminka chce pro své miminko jen to nejlepší a stejně je tomu tak i při výběru kosmetiky. Jak... arr3A na čem smažíte vy? BOŘÍME MÝTY... Většina Čechů vám i přes veškeré závěry celosvětových výzkumů řekne, že extra... arr3OLIVOVÝ OLEJ A POCIT SYTOSTI Myslíte si, že je možné, abyste konzumovali vyšší množství tuku, ale nepřibírali na váze?... arr3VÝROBA OLIVOVÉHO OLEJEVýroba extra panenského oleje GLAFKOS, Kréta   Extra panenský olivový olej GLAFKOS, z prvního... arr3DALŠÍ NOVINKYPřečtěte si také další články ze sekce NOVINKY. OLIVOVÝ OBCHOD NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH   ... arr3PŘÍRODNÍ OLIVOVÁ MÝDLAUž staří Řekové používali olivový olej k výrobě přírodních mýdel. I dnes tam najdeme kvalitní...

Olivový olej

Olivová mýdla

Extra panenský olivový olej

Mýdlo pro novorozence

Kosmetika pro miminko

100% Přírodní olivové mýdlo

Olivový olej a rakovina

Léčivé účinky olivového oleje

Olivový olej a skladování

Prací prášek pro děti

Recepty řecká kuchyně

Olivový olej a metabolismus

Olivový olej a zdraví

Extra panenský olivový olej za skvělé ceny!

Přírodní olivová mýdla

Olivový olej

Sušené olivy z ostrova Thassos

Řecká kuchařka

Prací prášek pro miminka

Olivový olej a pokožka

Prací prášek pro miminka

Ideální dárky pro ženy

Gurmánské dárky pro muže

Dárkový balíček RAW de luxe

Vánoční dárkové balíčky

Dárky pro obchodní partnery 2016

Dárky pro klienty a zaměstnance




ŠKODLIVÉ TUKY

Škodlivé tuky: ve Světě se proti nim bojuje, Česko mlčí

Vydáno: 13.11.2013

"Transmastné kyseliny, které vznikají při průmyslovém zpracování rostlinných tuků, prokazatelně škodí lidskému zdraví. Některé státy proti nim aktivně bojují, česká legislativa je ke složení tuků nabízených na našem trhu velmi benevolentní. dTest se proto bude snažit vyvolat i u nás diskuzi, která by mohla vést ke změně předpisů.""

Listopadový test jedlých tuků časopisu D TEST odhalil velmi vysoké hodnoty zdraví škodlivých transmastných kyselin - v některých výrobcích byly více než desetkrát vyšší, než v současné době povoluje dánská, rakouská nebo švýcarská legislativa. Plánujeme proto zaslat výsledky těchto testů na ministerstva zdravotnictví a zemědělství ve snaze vyvolat diskuzi o možných změnách v české legislativě. Inspiraci je možné hledat v zahraničí.


Dánsko boduje

Jako první se na zteč proti trans tukům vydalo Dánsko. Skutečnost, že se podařilo najít zdravější náhradu za tuky s vysokým obsahem transmastných kyselin, dokládá ředitel odboru pro zdravotní politiku ministerstva zemědělství Paolo M. Drosby na příkladu sítě rychlého občerstvení McDonald’s. Údaje se týkají pouze dánských poboček amerického stravovacího řetězce. Zatímco před regulací dosahoval v dánských restauracích McDonald’s podíl transmastných kyselin v tucích osmi procent, v současnosti už je na nule. Servírované hranolky nejsou o nic méně křupavé.


Spojené státy na půli cesty

Ve Spojených státech zavedl Americký úřad pro potraviny a léky (FDA) od roku 2006 povinnost uvádět na obalech potravin údaj o podílu transmastných kyselin v tucích a výrobcích z nich. Spotřebitel je tak alespoň informován a může si vybírat. Jenže problém je ještě jinde. Ne vždy totiž američtí výrobci potravin informují spotřebitele pravdivě, když zkreslenými údaji na obalech vydávají své výrobky za zdravější, než ve skutečnosti jsou.

Do boje proti klamavému označování výživových údajů na potravinách loni vytáhl americký právník Don Barrett, který proslul tím, že na tabákových koncernech vysoudil 240 miliard dolarů odškodného pro oběti kouření. Nyní v zájmu zdraví spotřebitelů žene k soudu potravinářské giganty, jako jsou Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Mars, Kraft či Unilever kvůli nepravdivým údajům na obalech. Právník Barrett chce, aby firmy stáhly chybně označené výrobky z trhu a spotřebitelům vrátili peníze. Jedním z přistižených hříšníků má být i společnost PepsiCo, která na sáčcích s křupkami Lay´s crisps deklaruje, že obsahují nula procent transmastných kyselin, což podle Barretta není pravda.


Boj za pravdivé informace nejen u tuků

Americký právník se informacím na etiketách potravin intenzivně věnuje a bere si na mušku i jiné případy. Například výrobce jogurtů Chobani místo slova cukr uvádí ve složení potraviny odpařenou třtinovou šťávu. Je to sice totéž, avšak zní to zdravěji a přírodněji. „Působí to úsměvně, ale není to k smíchu, jste-li matkou dítěte, které má cukrovku,“ řekl Don Barrett pro zpravodajství americké stanice ABC News. Takto klamavé označování potravin je podle něj zločin. Chce proto, aby se výrobky s tímto označením přestaly prodávat a spotřebitelé dostali zpět peníze.

Příkladů má mnohem více: třeba nejmenovaný výrobce nápojů na obalu plechovky s limonádou deklaruje 140 kcal energie, ve skutečnosti však výrobek má 180 kcal. Dalším případem nepravdivého označení je snack z „čistě přírodních ingrediencí“, v němž však jsou chemické konzervanty a příchutě. „Označování musí být pravdivé. Jestliže není, pak je prodej výrobku nezákonný,“ trvá na svém Don Barrett ve vyjádřeních pro americká média. Důkazy pro soud budou podle něj jednoduché. Postačí k tomu obaly s nepravdivými informacemi."

 

Zdroj: d TEST

https://www.dtest.cz/clanek-3204/skodlive-tuky-ve-svete-se-proti-nim-bojuje-cesko-mlci