Skladujete olivový olej správně?
Způsobů, jak použít olivový olej je spousta: k vaření, pečení, nebo jako dochucovadlo k dokončení jídla. Pokud jej skladujete správně, vydrží i déle než dva roky, a to bez větších ztrát živin.
U správného skladování je potřeba vždy pamatovat na to, že největšími nepřáteli olivového oleje jsou světlo, teplo a vzduch.
Ochrana oleje před světlem – sluneční i umělé světlo snižuje kvalitu oleje. Skladujte proto olej ve spíži, komoře nebo na jiném tmavém místě a nikdy nenechávejte olej na kuchyňské lince, oknu nebo na jakémkoliv osvětleném místě.
Vyberte správnou nádobu – ideální nádoba pro skladování oleje je láhev z nerezavějící oceli nebo z tmavého skla, které olej chrání před světlem. Olivový olej je často prodáván v čirých skleněných láhvích, v tomto případě je dobré zakoupit si výše zmíněné a doporučované láhve, nebo použít láhev z tmavého vína, kterou dobře omyjete.
Uzavřete olej vzduchotěsným víkem – vzduch je další prvek, který ničí kvalitu oleje. U každé láhve zkontrolujte, zda má vzduchotěsné víko a vždy se ujistěte, že je láhev s olejem dobře uzavřená.
Udržujte olej v chladu – ideální teplota pro skladování oleje je 21-22 C. Ideální místo je pak chladný a temný sklep. V pořádku je také chladnější spíž ve vaší kuchyni.
Velké množství skladujte zvlášť – pokud kupujete olivový olej ve velkém množství (např. 1L), rozdělte jej do menších láhví pro každodenní použití. Láhve dobře uzavřete a zbývající olej uskladněte na chladném a temném místě a otevírejte pouze při doplnění menších láhví.
Zdroj: http://www.cretel.gr/a/poso-sigouroi--eiste-oti-apothikeuete-to-elaiolado-sas-sosta-14.html