- Úvod
- JAK POUŽÍVAT OLIVOVÝ OLEJ?
Olivový olej je používán především v gastronomii, ale také v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. V každém oboru je využívána jiná kvalita olivového oleje (DRUHY OLIVOVÝCH OLEJŮ).
OLIVOVÝ OLEJ V KUCHYNI
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a má široké a pestré použití. Snižuje hladinu cholesterolu a proto je vhodným doplňkem stravy nejen při redukci hmotnosti, ale také jako ochrana před kardiovaskulárními chorobami. Má celou řadu blahodárných účinků na lidský organismus (LÉČIVÉ ÚČINKY). Abychom si na pokrmech z olivového oleje pochutnali, volíme kvalitní extra panenský nebo panenský olivový olej (extra virgin, virgin). Pokud je na etiketě uvedeno olej z pokrutin (případně matolinový nebo pomace), jedná se o chemicky upravený zbytkový olivový olej z posledního lisu, který je ve středomořských státech využíván jen při průmyslové výrobě kosmetiky a ke konzumaci není vhodný. Ironií se tak stává fakt, že pokrutinový olivový olej lze v České republice koupit za velmi příznivé ceny v každém supermarketu a jeho etikety jsou často záměrně matoucí.
Je neocenitelným pomocníkem ve STUDENÉ KUCHYNI při výrobě dresingů a marinád, dochucování zeleninových salátů i přípravě mnoha dalších pokrmů. Konzumace olivového oleje bez tepelné úpravy je nejvíce zdraví prospěšná a nejvýrazněji při ní vynikne jeho chuť.
V TEPLÉ KUCHYNI je zase zdravější alternativou ostatních běžných rostlinných olejů a tuků. Mýtus o nevhodnosti používání olivového oleje pro tepelnou úpravu můžeme jednoduše vyvrátit už jen pouhým faktem, že k jeho dalším pozitivním vlastnostem patří odolnost vůči vysokým teplotám. Proto chcete-li snížit riziko srdečních onemocnění a zlepšit své trávení, používejte ho na smažení místo másla, sádla či běžného rostlinného oleje. Obecně totiž platí, že smažit či tepelně upravovat pokrmy na olivovém oleji je vhodnější a zdravější, než na běžných tucích. Toho, že se Vám pokrm dříve připálí se obávat nemusíte, kouřový bod extra panenských olivových olejů se pohybuje v rozmezí 200-210°C. Pokud tuto teplotu nepřekročíte, olej nepřepálíte a nezničíte tak důležité živiny a vitamíny. Jako u každého oleje však i zde platí, že na jednou použitém oleji by se znovu smažit nemělo.
Většinou platí pravidlo - vyšší cena = vyšší kvalita.
OLIVOVÝ OLEJ A POKOŽKA
Olivový olej pokožku zvláčňuje a hydratuje, proto je ideální při péči o suchou a popraskanou kůži. Dále obsahuje antioxidanty a vitamín E. Na rozdíl od chemicky upravovaných krémů a olejů se doporučuje i při kožních onemocněních, atopickém exzému či akné.
Je vhodný k masážím celého těla pro všechny typy pleti a urychluje hojení jizev. Jemným vmasírování olivového oleje docílíte krásně jemné a vyživené pokožky. Udělejte to pokaždé, když máte pocit suchosti či pnutí.
Olivový olej se také používá při péči o nehty, pokožku hlavy, proti padání i lámovosti vlasů.
Všechny pozitivní účinky olivového oleje obsahuje kvalitní PŘÍRODNÍ OLIVOVÉ MÝDLO.
Přečtěte si také: