- Úvod
- OLIVOVÝ OLEJ JAKO SOUČÁST ZDRAVÉ VÝŽIVY
Olivový olej je ceněn nejen kvůli svým chuťovým vlastnostem, ale především pro obsah látek, které mohou významně ovlivnit náše zdraví. Kromě toho, že snižuje hladinu LDL cholesterolu – tedy toho „špatného“ – a naopak udržuje příznivý HDL ( „hodný" cholesterol) v lidském organizmu, také obsahuje vysoké procento nenasycených mastných kyselin - konrétně kyselinu olejovou, dále vitamíny (A,D,E, K), minerální látky a přírodní antioxidanty. Je prokázáno, že jeho pravidelná konzumace omezuje vznik srdečně cévních chorob, často se hovoří i o prevenci před nádorovými nemocemi. Na rozdíl od jiných rostlinných olejů se olivový olej získává lisováním přímo celých plodů a ne lisováním semen.
Příznivé účinky olivového oleje:
- Snižuje hladinu cholesterolu (zvyšuje hodnotu HDL cholesterolu (tzv. "dobré"tukové frakce) a součaně snižuje hladinu LDL cholesterolu ("špatné"tukové frakce)
- Má detoxikační účinky a zbavuje tělo škodlivin (posiluje játra a zlepšuje vylučování škodlivých látek z organismu)
- podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení (mimo jiné zvyšuje citlivost na inzulín (hormon produkovaný slinivkou), a tím pomáhá buňkám lépe získávat energii z cukrů, nejen proto je vhodným doplňkem stravy při redukční dietě)
- proti zácpě a nadýmání (je přírodním laxativem a podporuje trávení)
- podporuje funkci žlučníku
- je prevencí proti vzniku rakoviny nejen tlustého střeva
- má antioxidační účinky (zpomaluje proces stárnutí na buněčné úrovni)
- obsahuje vitamíny (A,D,E, K a napomáhá vitamínům rozpustným v tucích k jejich lepšímu vstřebávání)
DALŠÍ LÉČIVÉ ÚČINKY OLIVOVÉHO OLEJE
Přečtěte si také: