Novinky
08.11.2017
SKLADUJETE OLIVOVÝ OLEJ SPRÁVNĚ?
Skladujete olivový olej správně? Způsobů, jak použít olivový olej je spousta: k vaření, pečení, nebo jako dochucovadlo k dokončení jídla. Pokud jej s... číst celé
27.07.2014
ŠKODLIVÉ TUKY
Škodlivé tuky: ve Světě se proti nim bojuje, Česko mlčí Vydáno: 13.11.2013 "Transmastné kyseliny, které vznikají při průmyslovém zpracování rost... číst celé
25.09.2013
STUDIE 7 ZEMÍ
Krétská strava je bohatá na zeleninu, ovoce a luštěniny, doplněné menším množstvím červeného masa a mléčných výrobků. Jediným používaným tukem při úpr... číst celé
Zobrazit všechny novinky
  1. Úvod
  2. Novinky
  3. OLIVOVÝ OLEJ A POCIT SYTOSTI
OLIVOVÝ OLEJ A POCIT SYTOSTI
25.09.2013


Olivový olej

Myslíte si, že je možné, abyste konzumovali vyšší množství tuku, ale nepřibírali na váze? Přestože to zní paradoxně, mnichovští a vídenští vědci potvrdili, že zařadíte-li do jídelníčku kvalitní olivový olej, možné to je.

Výzkumníci se zaměřili na to, zda tuky, které běžně požíváme v kuchyni - sádlo, máslo, řepkový a olivový olej -, dokážou vyvolat pocit nasycení. Účastníky studie rozdělili na čtyři skupiny. Všichni dostávali denně jako doplněk k běžnému jídelníčku půl kilogramu nízkotučného jogurtu. Každá skupina do něj měla přimíchaný jeden z výše uvedených tuků.

Po třech měsících výzkumníci zjistiliu, že u osob, které s jogurtem konzumovali i olivový olej, se na rozdíl od ostatních skupin, nezvýšila tělesná hmotnost, ani poměr tukové tkáně. Olivový olej vyvolával u účastníků také pocit nasycení. To je překvapilo, protože řepkový a olivový olej mají podobné složení nenasycených mastných kyselin, ale řepkový olej pocit sytosti nevyvolával. Usoudili proto, že v olivovém oleji musí najít jiné účinné líátky, a zaměřili se na aromatické sloučeniny.

Pokusné osoby byly tentokrát rozděleny do dvou skupin. První dostávali jogurt s aromatickými sloučeninami z olivového oleje, druhá jogurt bez jakýchkoliv příměsí.

A výsledky vědce přesvědčily, že jsou na správné stopě. Zjistili totiž, že u osob, které jedli čistý jogurt vzrosta potřeba jídla a jejich denní kalorický příjem se zvýšil o 176 kalorií. U členů skupiny, která doatávala jogurt s výtažkem látek z olivového oleje, k nárůstu kalorické spotřeby nedošlo.

Vědci ve španělském, řeckém, italském a australském olivovém oleji objevili dvě aromatické sloučeniny, které zřejmě vyvolávají pocit nasycení. Je to hexanal a E2-hexenal.

 


Zdroj: Regenerace, květen 2013

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.