Myslíte si, že je možné, abyste konzumovali vyšší množství tuku, ale nepřibírali na váze? Přestože to zní paradoxně, mnichovští a vídenští vědci potvrdili, že zařadíte-li do jídelníčku kvalitní olivový olej, možné to je.
Výzkumníci se zaměřili na to, zda tuky, které běžně požíváme v kuchyni - sádlo, máslo, řepkový a olivový olej -, dokážou vyvolat pocit nasycení. Účastníky studie rozdělili na čtyři skupiny. Všichni dostávali denně jako doplněk k běžnému jídelníčku půl kilogramu nízkotučného jogurtu. Každá skupina do něj měla přimíchaný jeden z výše uvedených tuků.
Po třech měsících výzkumníci zjistiliu, že u osob, které s jogurtem konzumovali i olivový olej, se na rozdíl od ostatních skupin, nezvýšila tělesná hmotnost, ani poměr tukové tkáně. Olivový olej vyvolával u účastníků také pocit nasycení. To je překvapilo, protože řepkový a olivový olej mají podobné složení nenasycených mastných kyselin, ale řepkový olej pocit sytosti nevyvolával. Usoudili proto, že v olivovém oleji musí najít jiné účinné líátky, a zaměřili se na aromatické sloučeniny.
Pokusné osoby byly tentokrát rozděleny do dvou skupin. První dostávali jogurt s aromatickými sloučeninami z olivového oleje, druhá jogurt bez jakýchkoliv příměsí.
A výsledky vědce přesvědčily, že jsou na správné stopě. Zjistili totiž, že u osob, které jedli čistý jogurt vzrosta potřeba jídla a jejich denní kalorický příjem se zvýšil o 176 kalorií. U členů skupiny, která doatávala jogurt s výtažkem látek z olivového oleje, k nárůstu kalorické spotřeby nedošlo.
Vědci ve španělském, řeckém, italském a australském olivovém oleji objevili dvě aromatické sloučeniny, které zřejmě vyvolávají pocit nasycení. Je to hexanal a E2-hexenal.
Zdroj: Regenerace, květen 2013