Novinky
08.11.2017
SKLADUJETE OLIVOVÝ OLEJ SPRÁVNĚ?
Skladujete olivový olej správně? Způsobů, jak použít olivový olej je spousta: k vaření, pečení, nebo jako dochucovadlo k dokončení jídla. Pokud jej s... číst celé
27.07.2014
ŠKODLIVÉ TUKY
Škodlivé tuky: ve Světě se proti nim bojuje, Česko mlčí Vydáno: 13.11.2013 "Transmastné kyseliny, které vznikají při průmyslovém zpracování rost... číst celé
25.09.2013
STUDIE 7 ZEMÍ
Krétská strava je bohatá na zeleninu, ovoce a luštěniny, doplněné menším množstvím červeného masa a mléčných výrobků. Jediným používaným tukem při úpr... číst celé
Zobrazit všechny novinky
  1. Úvod
  2. Novinky
  3. A na čem smažíte vy?
A na čem smažíte vy?
10.09.2014

olivový olej Glafkos

BOŘÍME MÝTY...

Většina Čechů vám i přes veškeré závěry celosvětových výzkumů řekne, že extra panenský olivový olej NENÍ VHODNÝ NA SMAŽENÍ a tepelnou úpravu.

Tvrdí to i přes to, že:

  • Itálie, Španělsko, Francie, Řecko,..... jiný olej v kuchyni prakticky nepoužívají..... (včetně všech zahraničních kuchařských mistrů)
  • při chemických rozborech bylo opakovaně prokázáno, že kouřový bod olivového oleje kolem 210´C, tedy vyšší než teplota, při které se běžně smaží. Tak že tam nevznikají rakovinotvorné látky, ani nic tomu podobného.

 

A když se jich zeptáte, na ČEM by se tedy mělo smažit? Co je LEPŠÍ? Budou odpovídat většinou takhle:

  • Na SÁDLE: Ok, pokud je domácí. Ale myslete na to, že má nižší kouřový bod než např. olivový olej (dřív se přepálí) a živočišné tuky se podílejí na vzniku nejen nemocí srdce, ale také přispívají k obezitě a v neposlední řadě ke zvýšenému riziku výskytu nádorů střevního traktu a kůže (melanomu).

  • Na MÁSLE: má ještě nižší kouřový bod než sádlo a přepaluje se nejrychleji. Je to také živočišný tuk.
  • Na "KLASICKÉM" RAFINOVANÉM SLUNEČNICOVÉM OLEJI: asi ta nejhorší odpověď. Chemicky upravený olej, splňuje všechna kritéria nezdravého životního stylu a znásobuje škodlivý účinek smažení.

Navíc rafinovaný slunečnicový olej je pozůstatek a výmysl komunismu. Ještě naše babičky za mlada ho neznaly, objevil se až v 60.letech minulého století. Tak že o "klasice" moc řeč být nemůže.

PS: Ale proti gustu žádný dišputát, chutě máme různé a každý má právo se stravovat  podle svého.... Jen by bylo krásné, kdyby se fámy a lži tak snadno nešířily....

Snad současné "cestující" generace otevřou lidem v České republice oči a nabídnou nový pohled na věc :-)


.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.