S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Zboží v akci

Cena 79,00 Kč (3,16 EUR)
skladem
Cena 69,00 Kč (2,76 EUR)
skladem
Cena 69,00 Kč (2,76 EUR)
skladem

Přečtěte si

arr3SKLADUJETE OLIVOVÝ OLEJ SPRÁVNĚ?Skladujete olivový olej správně? Způsobů, jak použít olivový olej je spousta: k vaření, pečení,... arr3ŠKODLIVÉ TUKY Škodlivé tuky: ve Světě se proti nim bojuje, Česko mlčí Vydáno: 13.11.2013 "Transmastné... arr3STUDIE 7 ZEMÍKrétská strava je bohatá na zeleninu, ovoce a luštěniny, doplněné menším množstvím červeného masa a... arr3KOSMETIKA PRO NOVOROZENCEKaždá maminka chce pro své miminko jen to nejlepší a stejně je tomu tak i při výběru kosmetiky. Jak... arr3A na čem smažíte vy? BOŘÍME MÝTY... Většina Čechů vám i přes veškeré závěry celosvětových výzkumů řekne, že extra... arr3OLIVOVÝ OLEJ A POCIT SYTOSTI Myslíte si, že je možné, abyste konzumovali vyšší množství tuku, ale nepřibírali na váze?... arr3VÝROBA OLIVOVÉHO OLEJEVýroba extra panenského oleje GLAFKOS, Kréta   Extra panenský olivový olej GLAFKOS, z prvního... arr3DALŠÍ NOVINKYPřečtěte si také další články ze sekce NOVINKY. OLIVOVÝ OBCHOD NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH   ... arr3PŘÍRODNÍ OLIVOVÁ MÝDLAUž staří Řekové používali olivový olej k výrobě přírodních mýdel. I dnes tam najdeme kvalitní...

Olivový olej

Olivová mýdla

Extra panenský olivový olej

Mýdlo pro novorozence

Kosmetika pro miminko

100% Přírodní olivové mýdlo

Olivový olej a rakovina

Léčivé účinky olivového oleje

Olivový olej a skladování

Prací prášek pro děti

Recepty řecká kuchyně

Olivový olej a metabolismus

Olivový olej a zdraví

Extra panenský olivový olej za skvělé ceny!

Přírodní olivová mýdla

Olivový olej

Sušené olivy z ostrova Thassos

Řecká kuchařka

Prací prášek pro miminka

Olivový olej a pokožka

Prací prášek pro miminka

Ideální dárky pro ženy

Gurmánské dárky pro muže

Dárkový balíček RAW de luxe

Vánoční dárkové balíčky

Dárky pro obchodní partnery 2016

Dárky pro klienty a zaměstnance




STUDIE 7 ZEMÍ

Krétská strava je bohatá na zeleninu, ovoce a luštěniny, doplněné menším množstvím červeného masa a mléčných výrobků. Jediným používaným tukem při úpravě pokrmů je olivový olej. Tato Krétská tradiční strava byla přijata jako zdravý způsob života -  recept na dlouhověkost.Choriatiky salata

Na základě nízké míry úmrtnosti a kardiovaskulárních onemocnění  krétských obyvatel v šedesátých letech 20.století americký vědec Ancel Keys a jeho spolupracovníci zahájili studii, jejímž cílem bylo proniknout do stravovacích návyků jednotlivých zemí. Účastnilo se jí sedm zemí (Řecko, Itálie, Jugoslávie, Nizozemsko, Finsko, USA a Japonsko).

Tato studie se proslavila pod názvem Studie sedmi zemí a jejím hlavním cílem bylo prozkoumat vztah a vliv stravy na kardiovaskulární onemocnění. Vztah, který byl do té doby jen velice málo prozkoumaný a nijak nepotvrzený. Srovnáním vzorků populace sedmi zemí bylo zjištěno, že na Krétě vzorky populace byly doslova „obrazem zdraví“ a představovaly nejmenší procento úmrtnosti na ischemické choroby srdeční choroby a rakovinu, ve srovnání s populačními vzorky ostatních zemí.

Vědci došli k závěru, že příčinou tohoto jevu je poklidný život Kréťanů a jejich zdravá tradiční strava, jejichž hlavní součástí, a zároveň jediným zdrojem tuků, je extra panenský olivový olej.

Olivový olej a kardiovaskulární onemocnění

Ancel a Margaret Keysovi napsali první publikaci o středozemní stravě pod názvem „Středozemní cesta, jak dobře jíst a žít“ (How to Eat Well and Stay Well: the Mediterranean way) a vydali ji v roce 1975 v New Yorku. Tato kniha je výsledkem studie o výskytu srdečně-cévních chorob v sedmi zemích, běžně nazývaná Seven-Countries Study, uskutečněná v 50.letech, jejímž iniciátorem, organizátorem a hlavním badatelem studie byl sám Ancel Keys: „Můj zájem o výživu jako o zdravotní problém lidstva má počátky kolem roku 1950 v italské Neapoli, kde jsme pozorovali velmi nízkou incidenci srdečně-koronárních chorob asociovanou s - jak jsme později nazvali‚ zdravou středozemní stravou‘. Strava je to převážně vegetariánská a liší se od americké a severoevropské tím, že je mnohem chudší na maso a mléčné výrobky a ovoce se konzumuje jako dezert. Tato pozorování nás vedla k dalším výzkumům, ve kterých jsme dokázali že nasycené tuky jsou velikou hrozbou pro lidské zdraví“ 2.

Ze států Středozemí se studie zúčastnilo také Řecko, Itálie a státy bývalé Jugoslávie. Zajímavé výsledky prokázaly, že tuky hradily 25-37 energetických procent, z čehož saturované tuky představovaly v Řecku 7 %, v Itálii 8 % a Jugoslávii 11 %. Poměr mezi polynenasycenými   mastnými  kyselinami (PMK) a  nasycenými mastnými kyselina (NMK) kolísal mezi 0,39 a 0,45. Z těchto skutečností vyplývá, že středozemní strava je nízkotuková a chudá na saturované tuky.1

20 let sledování ukázalo, že Kréťané vykazují zdaleka nejnižší výskyt úmrtnosti ze všech zkoumaných zemí. Naopak nejvyšší ůmrtnost vykazuje střední Evropa a Amerika.


 

  1. Hejda, S.: Středozemní strava – jedna z cest ke zdraví?, Výživa a potraviny, 2000, roč. 56, č. 8, s.102-104.

  2. Piskáčková, Z.: Středozemní strava. Bakalářská práce, Brno, 2005, str. 9