S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Zboží v akci

Cena 12,00 Kč (0,48 EUR)
skladem
Cena 12,00 Kč (0,48 EUR)
skladem
Cena 45,00 Kč (1,80 EUR)
skladem

Přečtěte si

arr3ŠKODLIVÉ TUKY Škodlivé tuky: ve Světě se proti nim bojuje, Česko mlčí Vydáno: 13.11.2013 "Transmastné... arr3STUDIE 7 ZEMÍKrétská strava je bohatá na zeleninu, ovoce a luštěniny, doplněné menším množstvím červeného masa a... arr3KOSMETIKA PRO NOVOROZENCEKaždá maminka chce pro své miminko jen to nejlepší a stejně je tomu tak i při výběru kosmetiky. Jak... arr3A na čem smažíte vy? BOŘÍME MÝTY... Většina Čechů vám i přes veškeré závěry celosvětových výzkumů řekne, že extra... arr3OLIVOVÝ OLEJ A POCIT SYTOSTI Myslíte si, že je možné, abyste konzumovali vyšší množství tuku, ale nepřibírali na váze?... arr3VÝROBA OLIVOVÉHO OLEJEVýroba extra panenského oleje GLAFKOS, Kréta   Extra panenský olivový olej GLAFKOS, z prvního... arr3DALŠÍ NOVINKYPřečtěte si také další články ze sekce NOVINKY. OLIVOVÝ OBCHOD NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH   ... arr3PŘÍRODNÍ OLIVOVÁ MÝDLAUž staří Řekové používali olivový olej k výrobě přírodních mýdel. I dnes tam najdeme kvalitní...

Olivový olej

Olivová mýdla

Extra panenský olivový olej

Mýdlo pro novorozence

Kosmetika pro miminko

100% Přírodní olivové mýdlo

Olivový olej a rakovina

Léčivé účinky olivového oleje

Olivový olej a skladování

Prací prášek pro děti

Recepty řecká kuchyně

Olivový olej a metabolismus

Olivový olej a zdraví

Extra panenský olivový olej za skvělé ceny!

Přírodní olivová mýdla

Olivový olej

Sušené olivy z ostrova Thassos

Řecká kuchařka

Prací prášek pro miminka

Olivový olej a pokožka

Prací prášek pro miminka

Ideální dárky pro ženy

Gurmánské dárky pro muže

Dárkový balíček RAW de luxe

Vánoční dárkové balíčky

Dárky pro obchodní partnery 2016

Dárky pro klienty a zaměstnance




STUDIE 7 ZEMÍ

Krétská strava je bohatá na zeleninu, ovoce a luštěniny, doplněné menším množstvím červeného masa a mléčných výrobků. Jediným používaným tukem při úpravě pokrmů je olivový olej. Tato Krétská tradiční strava byla přijata jako zdravý způsob života -  recept na dlouhověkost.Choriatiky salata

Na základě nízké míry úmrtnosti a kardiovaskulárních onemocnění  krétských obyvatel v šedesátých letech 20.století americký vědec Ancel Keys a jeho spolupracovníci zahájili studii, jejímž cílem bylo proniknout do stravovacích návyků jednotlivých zemí. Účastnilo se jí sedm zemí (Řecko, Itálie, Jugoslávie, Nizozemsko, Finsko, USA a Japonsko).

Tato studie se proslavila pod názvem Studie sedmi zemí a jejím hlavním cílem bylo prozkoumat vztah a vliv stravy na kardiovaskulární onemocnění. Vztah, který byl do té doby jen velice málo prozkoumaný a nijak nepotvrzený. Srovnáním vzorků populace sedmi zemí bylo zjištěno, že na Krétě vzorky populace byly doslova „obrazem zdraví“ a představovaly nejmenší procento úmrtnosti na ischemické choroby srdeční choroby a rakovinu, ve srovnání s populačními vzorky ostatních zemí.

Vědci došli k závěru, že příčinou tohoto jevu je poklidný život Kréťanů a jejich zdravá tradiční strava, jejichž hlavní součástí, a zároveň jediným zdrojem tuků, je extra panenský olivový olej.

Olivový olej a kardiovaskulární onemocnění

Ancel a Margaret Keysovi napsali první publikaci o středozemní stravě pod názvem „Středozemní cesta, jak dobře jíst a žít“ (How to Eat Well and Stay Well: the Mediterranean way) a vydali ji v roce 1975 v New Yorku. Tato kniha je výsledkem studie o výskytu srdečně-cévních chorob v sedmi zemích, běžně nazývaná Seven-Countries Study, uskutečněná v 50.letech, jejímž iniciátorem, organizátorem a hlavním badatelem studie byl sám Ancel Keys: „Můj zájem o výživu jako o zdravotní problém lidstva má počátky kolem roku 1950 v italské Neapoli, kde jsme pozorovali velmi nízkou incidenci srdečně-koronárních chorob asociovanou s - jak jsme později nazvali‚ zdravou středozemní stravou‘. Strava je to převážně vegetariánská a liší se od americké a severoevropské tím, že je mnohem chudší na maso a mléčné výrobky a ovoce se konzumuje jako dezert. Tato pozorování nás vedla k dalším výzkumům, ve kterých jsme dokázali že nasycené tuky jsou velikou hrozbou pro lidské zdraví“ 2.

Ze států Středozemí se studie zúčastnilo také Řecko, Itálie a státy bývalé Jugoslávie. Zajímavé výsledky prokázaly, že tuky hradily 25-37 energetických procent, z čehož saturované tuky představovaly v Řecku 7 %, v Itálii 8 % a Jugoslávii 11 %. Poměr mezi polynenasycenými   mastnými  kyselinami (PMK) a  nasycenými mastnými kyselina (NMK) kolísal mezi 0,39 a 0,45. Z těchto skutečností vyplývá, že středozemní strava je nízkotuková a chudá na saturované tuky.1

20 let sledování ukázalo, že Kréťané vykazují zdaleka nejnižší výskyt úmrtnosti ze všech zkoumaných zemí. Naopak nejvyšší ůmrtnost vykazuje střední Evropa a Amerika.


 

  1. Hejda, S.: Středozemní strava – jedna z cest ke zdraví?, Výživa a potraviny, 2000, roč. 56, č. 8, s.102-104.

  2. Piskáčková, Z.: Středozemní strava. Bakalářská práce, Brno, 2005, str. 9