Novinky
08.11.2017
SKLADUJETE OLIVOVÝ OLEJ SPRÁVNĚ?
Skladujete olivový olej správně? Způsobů, jak použít olivový olej je spousta: k vaření, pečení, nebo jako dochucovadlo k dokončení jídla. Pokud jej s... číst celé
27.07.2014
ŠKODLIVÉ TUKY
Škodlivé tuky: ve Světě se proti nim bojuje, Česko mlčí Vydáno: 13.11.2013 "Transmastné kyseliny, které vznikají při průmyslovém zpracování rost... číst celé
25.09.2013
STUDIE 7 ZEMÍ
Krétská strava je bohatá na zeleninu, ovoce a luštěniny, doplněné menším množstvím červeného masa a mléčných výrobků. Jediným používaným tukem při úpr... číst celé
Zobrazit všechny novinky
  1. Úvod
  2. O olivovém oleji
  3. Olivový olej a smažení
MÝTY O OLIVOVÉM OLEJI

 

„51 % dotazovaných si myslí, že extra panenský olivový olej je pro smažení a restování nevhodný...“

 

KOUŘOVÝ BOD

= je to teplota, při které olej začíná kouřit a stává se nevyhovujícím.

To znamená, že u něj až do výše této teploty nedochází k přepalování, a většina důležitých a zdraví prospěšných látek zůstávají zachovány.

Ideální teplota na smažení je kolem 180° C.

Olivový olej je tedy pro tepelnou úpravu pokrmů dokonce vhodnější než běžné tuky (máslo, slunečnicový olej, sádlo).

 

Dalším argumentem by také mohl být fakt, že v jižních státech Evropy jako je Španělsko, Řecko či  Itálie na jiném olej než olivovém nikdo nevaří ani nesmaží. Nikdo tam rafinovaný, chemicky upravovaný slunečnicový olej nepoužívá.

 

V neposlední řadě se můžeme nechat inspirovat řadou slavných kuchařů v televizních show, kteří také používají extra panenský olivový olej v teplé kuchyni.

 

 

Přehled kouřových bodů pro různé oleje:


 

Kvalita

Kouřový bod        °C

Kouřový bod  F

Kokosový olej

Bez chemické úpravy

170-177

341-350

Rafinovaný

 

232

450

Olivový olej

Bez chemické úpravy

=extra virgin

207-210

405-413

Bez chemické úpravy

=virgin

207-210

405-413

Rafinovaný

=pomace

238

460

Sezamový olej

Bez chemické úpravy

177

350

Rafinovaný

 

232

450

Slunečnicový olej

 

 

 

Bez chemické úpravy

160

320

Rafinovaný

 

227-232

 

440-450

 

 

Máslo

 

Různé druhy

 

121-149

 

250-300


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.