- Úvod
- O olivovém oleji
- Řecká kuchyně – recepty online
- Studené předkrmy
Na 6 porcí si připravíme –
- 1 kg lilků,
- 1 šálek olivového oleje,
- šťávu z jednoho citronu,
- 2 stroužky utřeného česneku,
- sůl a pepř na dochucení
Lilky propíchejte vidličkou a upečte v troubě. Oloupejte je a rozmixujte v mixeru s citronovou
šťávou a solí. Za stálého mixování přidejte česnek a po troškách exra panenský olivový olej.
Podáváme s opečenou bagetkou, krekry či toastem. Ozdobíme pterželkou, bylinkami či rajskými jablíčky.
Dobrou chuť!
- 1kg rajčat
- 2 stroužky česneku
- 2 šálky octa
- kmín
- sůl
- pálivá parika
Omyjte rajčata a nakrojte je do poloviny. Do štěrbiny dejte sůl a nechte odtéct vodu. Utřete česnek, přidejte sůl, pariku a kmín. Vzniklou pastou naplňte rajčata a dejte do nádoby s octem a půl šálkem vody. Nechte 2 dny uležet.
Podávejte s pečivem a dobrým vínem.
- 1 kg paprik
- 2 cibule
- 2 šálky octa
- 1 šálek vody
- sůl
- několik kuliček peře
Papriky očistěte, umyjte a nakrájejte na proužky. Nalijte do hrnce vodu, přidejte sůl a ocet a krátce povařte. Přidejte pariky a cibuli nakrájenou na kroužky, vařte ještě 2 minuty.
Po vychladnutí přidejte pepř a nechte uležet 15 dní v uzaviratelné nádobě. Dobrou chuť
10 PORCÍ
- 250g fety
- listové těsto
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- 2 vejce
- máta
- pepř
Vidličkou rozmačkejte fetu. Přidejte rozšlehaná vejce, mátu a pepř. Těsto uválejte a nařežte na cca 6cm proužky. Naplňte směsí a těsto poskládejte do trojúhelníkového tvaru. Pity poskládejte na vymaštěný plech a potřete olivovým olejem. Pečte 20 minut do zlatova. Podávejte po vychladnutí.
Výborné k snídani, svačině, ale i chutný jako předkrm.
6 PORCÍ
- 2 šálky řeckého bílého jogurtu
- 1 salátová okurka
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce extra paneského olivového oleje
- trochu pepře
- trochu vinného octa
- několik černých oliv
Okurku oloupejte, nastrouhejte a důkladně vyždímejte, aby pustila vodu. V misce smíchejte jogurt a utřený česnek, přidejte okurku a extra panenský olivový olej. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte vinný ocet. Na závěr můžete ozdobit černými olivami.